Vegetarisch gerecht: Knolstampot met appeltjes!

Sinds vorig jaar heb ik al het goede voornemen gehad om vaker vegetarisch en gezonder te gaan eten. Het gezonder eten gaat sinds al aardig goed, (door met name biologische voeding te kopen), maar het vegetarisch eten vind ik best lastig omdat ik voor mijn gevoel echt iets mis op mijn bord. Maar ik denk dat de reclames van de plofkippen en de slechte omstandigheden waarin dieren zich bevinden toch steeds meer tot me doordringt, want ik ben met name nu ook biologisch vlees gaan kopen en ik koop veel kleinere hoeveelheden dan voorheen. Daarnaast heb ik toch wel wat inspiratie gekregen van het boek Koken zonder pakjes en zakjes waar ik in dit artikel al eerder een review over schreef.

Vandaag heb ik een recept voor een knolstampot dat ik zag op het programma De Makkelijke Maaltijd op 24Kitchen. Dit is één van de vele kookprogramma’s die ik kijk!

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 800 g kruimige aardappels
– 1 knolselderij
– 1 winterpeen
– 100 ml melk
– 200 g Friese nagelkaas
– 3 appels, Jonagold
– 2 tl kaneel
– 1 el rietsuiker
– 100 g walnoten
– 100 g rozijnen

Extra nodig:
– pureestamper
– bakpapier
– rasp

Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 200 ºC.
– Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
– Schil en snijd de aardappels, knolselderij en de winterpeen in gelijke stukken.
– Rasp de Friese nagelkaas.
– Snijd de appels in partjes.
– Meng in een kom de appelpartjes, kaneel en de rietsuiker en hussel alles goed door.
– Verdeel de appelpartjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
– Bak de appelpartjes in circa 15 minuten zacht in de oven.
– Kook de aardappels, knolselderij en de winterpeen in circa 15 minuten gaar.
– Verwarm een pan en rooster de walnoten circa 4 minuten.
– Giet de pan met aardappels, knolselderij en de winterpeen af en stoom droog.
– Pureer de aardappels, knolselderij en de winterpeen met een pureestamper.
– Verwarm de melk (20 sec. in de magnetron)
– Maak de knolstamp smeuïg met de melk en de Friese nagelkaas.
– Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren:
– Verdeel de knolstamp en appeltjes uit de oven over borden. Strooi de walnoten en de rozijnen eroverheen.

Wat ik zelf zo handig vind aan de site van 24-kitchen is dat ze de filmpje van het gerecht ook nog even online zetten. Dus wil je het gerecht helemaal makkelijk na maken klik dan even op deze link.

Kook jij ook wel eens vegetarisch?

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge