Tip: Koopmans appeltaart

Voor de verjaardag van mijn vriend heb ik voor het eerst een appeltaart gemaakt. Ik heb in de laatste jaren mijn bakkers kunsten uitgebreid en kan nu verschillende soorten cake maken, cupcakes, brownies, hartige taarten (zie dit artikel) en vanaf vandaag mag ik ook een appeltaart aan het lijstje toevoegen. Ik heb voor het bakken van deze appeltaart een mix van Koopmans gebruikt.

Aangezien ik de beschrijving op de verpakking niet echt logisch vond, volgt hieronder mijn eigen beschrijving van de benodigdheden en de bereidingswijze.

Benodigdheden:

  • springvorm 24 cm
  • keukenweegschaal
  • handmixer
  • lepel
  • strijkkwastje
  • bakjes voor alle ingrediënten
  • beslagkom

Ingrediënten:

  • beetje bloem
  • Koopmans appeltaartmix
  • 1 kg. appels (ca. 6 stuks / Elstar)
  • 1 ei
  • 2 theellepels kaneel
  • 50 gram suiker
  • 75 gram rozijnen
  • 175 gram margarine

Vooraf:

  • Wel de rozijnen ca. 15 minuten in lauwwarm water.
  • Schil ca. 1 kilo appels (ca. 6 stuks), verwijder de klokhuizen en snij de appels in kleine blokjes.
  • Vet de springvorm in.
  • Klop het ei los.
  • Zet de oven op 180 graden (elektrische oven).

Stap 1:
Roer de boter zacht, voeg de Koopmans mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe in een beslagkom. Ik vraag me af hoe je 2/3 van 1 losgeklopt ei nauwkeurig kan afmeten dus ik heb het maar op de gok gedaan! :).

Stap 2:
Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met 2/3 van het deeg. Gebruik wat bloem om te voorkomen dat het deeg aan je handen blijft plakken. Om de bodem mooi egaal te krijgen gebruik ik de achterkant van een natte lepel.

Stap 3:
Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en de gewelde rozijnen. Vul de springvorm met dit appelmengsel en druk het stevig aan.

Stap 4:
Bestuif het aanrecht met wat bloem en vorm van het resterende deeg kleine reepjes en leeg deze kruislings over het appelmengsel.

Ik had per ongeluk een springvorm van 26 cm gebruikt waardoor ik dus wat deeg te kort kwam. Ik heb daarom maar op deze manier de deegreepjes over mijn appeltaart verspreid :D.

Stap 5:
Bestrijk de reepjes en de zijkanten van de taart met het overgebleven deel van het losgeklopte ei. (Ik had nog genoeg over gelukkig!)

Stap 6:
Zet de appeltaart net onder het midden in de oven en laat het ca. 60 – 70 minuten bakken.

Stap 7:
Laat de appeltaart een uurtje rusten en haal hem daarna uit de springvorm!

Stap 8:
Snij de taart in 8 stukken en doe er lekker opgeklopte slagroom bij :D!

Zelf had ik geen Elstar appelen maar Royal Gala gebruikt, desondanks smaakte hij erg lekker!!! De gebakbordjes van de visite waren ook helemaal leeg dus blijkbaar heeft het ze gesmaakt! Zeker voor herhaling vatbaar!!!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge