TAG: Maand van de jonge vrouw

Anne blogt op 24lentes en zij heeft in de maand oktober de maand van de jonge vrouw in het leven geroepen. Daarbij heeft ze ook de ‘maand van de jonge vrouw TAG’ bedacht die ondertussen al door vele bloggers voor mij is ingevuld! Ik ben getagd door Hester en ondanks dat het dus in oktober de maand van de jonge vrouw was vind ik het toch de moeite waarde deze met jullie te delen!

1. Wat vind je leuk aan opgroeien? Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt?
Ik vond het leukste aan opgroeien dat ik steeds meer leerde en steeds meer kennis kreeg! Ik heb eerst de mavo gedaan vervolgens MBO directie secretaresse management assistent en tenslotte HBO personeel en arbeid. Door deze jaren heen heb ik heel wat stages gelopen en heb veel geleerd zowel vakinhoudelijk als sociaal en communicatieve vaardigheden! Daarnaast vind ik het leuk dat tijdens het opgroeien ik steeds meer verantwoordelijkheden kreeg en steeds zelfstandiger werd. Ik ging op mijn 18 autorijlessen nemen en kon daardoor zelfstandig overal heen rijden zonder steeds een beroep te hoeven doen op mijn ouders of vrienden. Daarnaast heb ik heb tijdens mijn HBO studie op kamers gewoond en leerde koken, afspraken maken met huisgenootjes en een eigen dagindeling maken! Heerlijk vond ik het om zelf te bepalen hoe laat ik op sta, wat ik ga eten, hoe ik mijn kamer en later mijn huis ging inrichten etc. etc. Ik heb ook een blogreeks gemaakt over de periode dat ik op kamers zat, klik, klik en klik! Ook leerde ik mezelf beter kennen in deze periode! Al met al een leuke tijd maar je blijft jezelf steeds ontwikkelen want leren doe je, je hele leven wel.

2. Op welke aspecten/successen in je leven ben jij het meest trots?
Dat vind ik heel lastig om te zeggen, maar ik denk dat ik wel heel tevreden kan terug kijken op de mavo, mbo en hbo die ik allemaal netjes heb doorlopen en binnen de gestelde tijd heb gehaald. Ik ben geen enkele keer gezakt of blijven zitten. Daarnaast heb ik mijn rijbewijs in 1x gehaald dat vond ik ook wel een mooi succes! Verder ben ik beste een beetje trots dat ik mijn opleiding en rijbewijs grotendeels zelf heb betaald en dat ik tijdens mijn HBO studie op kamers ben gaan wonen en zonder studieschuld aan het werk ben gegaan! Maar dit zijn allemaal hele feitelijke dingen en ondanks dat ze heel mooi zijn ben ik ook het meest blij dat ik hele lieve vrienden, familie en vriend heb! En ben dankbaar dat iedereen gezond is en gelukkig met elkaar!

3. Wat is voor jou ultiem jeugdsentiment?
Tja dit is zo’n breed iets. Jeugdsentiment heb ik op meerdere gebieden. Ik ging jaarlijks met mijn ouders en zussen op vakantie en daar heb ik heel veel mooie en leuke herinneringen aan!
Op het gebied van tv en programma’s denk ik meteen aan Carlo & Irene met Telekids! Hier keek ik elke zaterdagochtend naar! Ook heb ik in dit artikel geschreven over de tekenfilmpjes die ik vroeger keek. 
Daarnaast heb ik best wel jeugdsentiment op het gebied van speelgoed en hobby’s. Zo was ik altijd druk in de weer met strijkkraaltjes, spelen met barbiepoppen, spelletjes spelen met de Tamagotchi (die ik niet van mijn ouders mocht hebben omdat het verslavend zou zijn), fimoklei en toverpapier. Ook speelde ik veel buiten in een zwembadje, op de slee of in de struiken van de buren!
Maar ook op het gebied van snoep. Vroeger zat er dicht bij ons in de buurt een snoepwinkeltje. Daar kocht ik: Lange Jan, Jawbreakers, schuimblokken, toverballen, snoepkettingen en fluitjes met daarin zo’n druivensuikerstick.

4. Aan welke modegril heb jij je vroeger (helaas) overgegeven? (foto’s?)
Ohw jee… ik heb wel veel modegrils denk ik. Op de eerste foto zie je mij op een bankje met onze kleine kitten! Ik had hier heel veel printjes door elkaar heen aan. Het combineerde totaal niet hihi… Op de 2 foto zie jij mij met een tuinbroek aan! Tuinbroeken heb ik mijn hele jeugd wel gedragen! Jammer genoeg was ik te jong om te protesteren tegen het wel bekende bloempotkapsel wat je op foto 3 ziet. En of foto 4 zie je mij in de winter met mijn charmante muts met gekleurde balletjes.

5. Hoe denk jij over feminisme?
Jammer genoeg zijn er in veel landen geen gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Sommige meisjes gaan niet naar school, worden verkracht en er vinden vrouwenbesnijdenis plaats. Verschrikkelijk om te bedenken dat dit gebeurd en dat het ook niet strafbaar is in zulke landen. Onbegrijpelijk.

In Nederland hebben mannen en vrouwen eigenlijk zo goed als, dezelfde rechten. Vrouwen mogen zelf weten wat ze gaan studeren, welk beroep ze willen uitoefenen, mogen stemmen en actief zijn in de politiek. Vandaag de dag is dit heel normaal, maar vroeger was dit heel anders. Toch merk ik dat mannen nog steeds meer verdienen in dezelfde functie dan vrouwen en dat zou wat mij betreft echt anders moeten! Daarnaast vind ik het een goede ontwikkeling dat vrouwen nu naast het moederschap de keuze hebben of ze werkzaam blijven of niet. Ik begreep dat mijn moeder vroeger helemaal geen keus had of ze na haar zwangerschap nog wilde werken of niet, dat kwam helemaal niet ter sprake. 

6. Heb jij weleens ervaren dat je anders (positief/negatief) werd behandeld vanwege je geslacht?
Ik denk dat ik onbewust als vrouw wel voorrang heb gekregen op mijn werk in de personeelsadministratie omdat over het algemeen de opvatting bestaat dat vrouwen nauwkeuriger kunnen werken dan mannen. Ik zeg niet dat ik het hier mee eens ben maar ik denk wel dat dit eens in mijn voordeel heeft gewerkt. 
Verder merk ik in de kerk nog wel eens dat vrouwen in het ambt (nog) niet toegelaten worden. Ze mogen dus geen ouderling, diaken of voorganger zijn in onze gemeente. Om heel eerlijk te zijn heb ik hier zelf niet direct problemen mee maar ik denk wel dat er genoeg vrouwen zijn die zeker geschikt kunnen zijn om dit ambt uit te oefenen dus in dat opzicht denk ik dat sommige talenten onbenut blijven.
Tja en als vrouw heb je soms dat mannen de deur voor je open houden, je trakteren op drankjes en dat je tijdens een date de rekening niet hoeft te betalen ;-) en dat je wat makkelijker onder een boete uit kan komen door je schattige en onschuldige ogen op te zetten!

7. Wat zou je tegen je moeder willen zeggen?
Ik vind mijn moeder een hele sterke en zelfstandige vrouw! Ze is echt mijn voorbeeld. Ze laat zich niet zomaar uit het veld slaan en heeft een groot doorzettingsvermogen en wilskracht! Ze weet goed wat ze wil maar kan ook erg eigenwijs zijn! Ze heeft een groot hart en de deur staat bij haar altijd open, geen vraag is te gek en ze biedt altijd een luisterend oor. Mam ik wil je zeggen als je dit leest dat ik ontzettend veel van je houdt! 

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge