De decemberzegels 2014!

We zitten nu over de helft van november en ik ben me inmiddels aan het voorbereiden op de decembermaand :) . Zo ben ik enkele gerechtjes aan het uitproberen voor de feestdagen, dus mijn man krijgt van alles voorgeschoteld ;-) . Daarnaast ben ik bezig met ideeën voor de kerstkaarten want ook dit jaar wil ik ze zelf maken. Ondanks dat ik steeds vaker een appje of een digitale kerstgroet krijg, blijf ik stug de traditionele oude kaart sturen ;-) . Ik vind het gewoon net wat persoonlijker en vind het zo gezellig om thuis te komen en een kaartje op de mat te zien liggen. Ook ben ik ieder jaar weer nieuwsgierig hoe de decemberzegels eruit zien. En daar wil ik in deze post aandacht aan schenken.

Bron (van alle afbeeldingen in dit artikel)

Decemberzegels:

Elk jaar brengt PostNL nieuwe Decemberzegels uit waarmee je de kerst- en nieuwjaarskaarten voordelig kan versturen. Het tarief van een postzegel is dan € 0,59. En het leuke is dat deze zegels geldig zijn van 18 november 2014 tot en met 6 januari 2015. Je kunt deze zegels wel het hele jaar door blijven gebruiken, maar dan moet je wel een postzegel bijplakken tot het huidige postzegeltarief van € 0,64. Deze bijplakzegels zijn online en bij het Postkantoor te koop. Ik dacht trouwens dat vroeger het verschil in het tarief tussen een reguliere zegel en de decemberzegel veel groter was, maar misschien ligt dit aan mij. Nu bespaar je dus € 0,05 per kaart.

Extra’s:

Volgens mij ontving je voorheen een thuisagenda bij aankoop van een paar velletjes decemberzegels maar dit jaar ontvang je bij aankoop van 3 vellen een kerstspecial kookboek. Het is het Good Food Book, een kookboek met feestelijke menu’s van vooraanstaande Nederlandse chef-koks: Ramon Beuk, Ron Blaauw, Ronald Kunis en Niven Kunz. En als je 18 vellen koopt (kan me niet voorstellen dat iemand dit doet aangezien er 20 zegels op één vel zitten, maar dit terzijde) dan ontvang je 3 gratis kerstspecial kookboeken + een luxe pennenset.

Een paar voorwaarden:

Er zijn enkele voorwaarden waar de kaart aan moet voldoen om het te kunnen versturen met een decemberzegel, namelijk:

Afmetingen kerstkaarten

  • Vierkante kaarten zijn minimaal 11×11 cm en rechthoekige kaarten maximaal 16,2×23,5 cm.
  • Kerstkaarten van minimaal 14×9 cm mogen ook zonder envelop met Decemberzegels verstuurd worden.
  • Kaarten met een andere vorm en gevouwen kaarten mogen in een rechthoekige envelop ook met Decemberzegels worden verstuurd.

Gewicht

  • Per kerstkaart (tot en met 50 gram, binnen Nederland) plakt je 1 Decemberzegel.
  • Is de post zwaarder dan 50 gram? Dan geldt het standaard tarief. Je kan natuurlijk meerdere decemberzegels plakken om zo op het standaardtarief uit te komen, maar het is vaak voordeliger om normale zegels te plakken.
  • Voor post naar het buitenland geldt ook dat je ook moet bijplakken of frankeren naar het normale tarief.

Ontwerp:

Vorig jaar waren de postzegels ontworpen door Sieb Posthuma waar ik hier in dit artikel over schreef en dit jaar hebben Edgar Smaling en Carlo Elias, oprichters van het bureau Smel uit Amsterdam de eer gekregen deze te ontwerpen. Ze hebben ook de zomerpostzegels (2009) en de postzegels ter gelegenheid van 125 jaar Carré (2012) ontworpen.

De postzegels vind ik vrolijk en de kleuren die gebruikt zijn vind ik erg mooi. De zegels met de groene achtergrond vind ik het mooist! De afbeeldingen zijn natuurlijk ook typisch winter/kerst gerelateerd. Het lettertype is Aldo SemiBold van Sacha Rein, een modern en rond lettertype.

De decemberzegels zijn vanaf gisteren (18 november 2014) te koop bij het postkantoor en zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt! Je kunt de postzegels ook online bestellen.

Ga jij dit jaar kerstkaarten versturen?

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge