Mijn jaarplan! + free printable!

Ongeveer een jaar geleden schreef ik in dit artikel over de feelgood site van Jelle, SoChicken. Hij schrijft over verschillende thema’s namelijk: geluk, gezondheid, succes, vrijheid, liefde en bewustzijn! Laatst las ik een artikel van hem waarin hij schrijft over het maken van een geweldig jaarplan en dit leek me een beter idee dan het opsommen van wat goede voornemens die ik vervolgens 2 of (als ik geluk heb) 3 weken zou volhouden. Het verschil met goede voornemens ten opzichte van zo’n jaarplan is dat het nu veel concreter wordt door praktische taken te noemen die je kunt doen om je leven te veranderen. Dus in plaats van te zeggen ik wil dit jaar gezonder eten en meer sporten worden deze concreet gemaakt door aan te geven wat je dan gaat doen om gezonder te eten. Bijvoorbeeld: ik ga alle ongezonde producten in huis weggeven/weggooien en vanaf voortaan alleen nog maar gezonde producten kopen en daarbij houd ik me aan mijn boodschappenlijstje. Daarnaast maak ik voor elke week een planning wat ik ’s avonds ga eten om te voorkomen dat ik naar de MacDonalds ga of een pizza ophaal. Nou weet ik niet of deze doelen volledig haalbaar zouden zijn maar dat terzijde ;-) .

Goed volgens mij is het wel duidelijk zo. In dit artikel legt Jelle uit dat je dat je twee lijstjes maakt (jeuh!! lijstjes :D ) waar je antwoord geeft op de vragen:

Waar wil meer van in mijn leven?

Waar wil ik minder van in mijn leven?

Dit heb ik gedaan en hieronder het resultaat:

Bovenstaande punten zijn natuurlijk wel erg veel om allemaal in één jaar te realiseren. En ik denk dat als je, je aandacht op alle punten tegelijk wilt richten, er geen van allen echt goed zal slagen. Ik ben niet zo’n multitasker en heb juist geleerd om dingen één voor één te doen met je volle aandacht. Dus mijn conclusie is, kies één of twee punten uit je lijstje en focus je het komende jaar alleen daar op. Grote kans dat het wel gaat slagen.

Bovendien is het ene plan ook veel makkelijker en sneller te realiseren dan het andere. Sommige punten zal ik daarom ook dit jaar in mijn achterhoofd houden en vaker gaan toepassen. Bijvoorbeeld als ik me realiseer dat ik de hele avond doelloos aan het zappen ben, ik deze avond ook kan besteden door een vriendin te bellen of te bezoeken. Dan heb ik gelijk twee vliegen in één klap!

Thema: Zelf-liefde ♡

Dit jaar zet ik in het teken van zelfwaardering. Met anderen woorden ik wil in 2015 meer gaan houden van mezelf :) . Omdat ik zelfwaardering een beetje een zware term vind, noem ik het liever, zelf-liefde. Het is nu niet zo dat ik helemaal geen zelfwaardering heb of een heel laag zelfbeeld heb of iets dergelijks, maar het kan altijd beter. Ik ben best wel eens kritisch naar mezelf en vergelijk mezelf veel met anderen om me heen. Daarnaast denk ik dat dit een groot thema is die veel overlap vind in de bovenstaande punten. Dus als ik ga werken aan het vergroten van mijn zelfwaardering dan draagt dit niet alleen bij aan het houden mezelf, maar werkt dit ook door in andere facetten. Een voorbeeld: als je van jezelf houdt kan je ook makkelijker van anderen houden ♡. En als je van jezelf houdt zul je ook aardiger voor jezelf zijn en waarschijnlijk ook betere keuzes maken voor jezelf. Dit levert minder stress op en daardoor zit je beter in je vel…

In de komende weken zal ik dus gaan onderzoeken op welke manieren ik meer van mezelf kan gaan houden! Wat betekent dit en welke concrete en praktische dingen kan ik doen om hieraan te werken? Je zult misschien denken dat dit een best wel persoonlijk aandachtspunt is, en dat bijvoorbeeld sporten veel verder van je af staat. Maar misschien is sporten wel een onderdeel van zelfwaardering. Want om van jezelf te houden (wat betreft je uiterlijk) wil je goed in je vel zitten (letterlijk) dus kan sporten bijdragen op de manier hoe je naar jezelf kijkt en zorg je op die manier goed voor jezelf! Zo zie je maar dat er dus best veel overlap in zit en misschien ben ik dan toch met best wel veel van mijn bovenstaande punten bezig. En die dragen samen allemaal bij aan het doel om meer zelf-liefde te krijgen.

Nou hopelijk snap je mijn gedachtegangen nog :) . Ben jij nou ook gemotiveerd om je in 2015 te richten op dingen waar je tegen aanloopt en wil je in 2015 nou ook meer dingen doen waar je blij van wordt, dan zou ik zeggen ga zelf ook eens aan de slag met zo’n schema en ontdek waar jij aan wilt werken de komende tijd! Ik denk dat het vooral hele leuke dingen kunnen zijn. Ik wil het thema namelijk niet te zwaar maken natuurlijk :D , het moet wel leuk en een beetje luchtig blijven ;-) . Het doel is om er een mooier en gelukkiger jaar van te maken! Let’s go!

Ohw, om je een handje te helpen bij het maken van zo’n schema heb ik een free printable voor je gemaakt.

Klik hier om de free printable gratis te downloaden *

Heb jij nog aandachtspunten waar je aan wilt werken in dit nieuwe jaar?

15 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge