De nadelen van een grote auto + 12 tips om brandstof te besparen

Op dit moment hebben mijn man en ik twee grote auto’s in ons bezit. Ik schreef er in dit artikel al over. Niet zozeer dat wij grote auto’s nodig hebben (we hebben immers geen kinderen), maar omdat de aanschaf van een grote auto goedkoper is. De vraag naar kleine auto’s is namelijk groter waardoor de prijzen hoger liggen. En daarom zijn grotere auto’s vaak goedkoper. En eigenlijk vind ik dat wel vreemd, want je hebt meer auto voor je geld, maar toch betaal je er minder voor. En begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om in een grote auto te rijden, want hij is wat zwaarder en ligt daardoor lekker op de weg en ik heb een veiliger gevoel in een grote auto. Daarnaast is het ideaal om er mee op vakantie te gaan, je boodschappen mee te doen en ideaal om meerdere personen te vervoeren zonder dat het een geprop wordt :) . Maar er zijn ook wat nadelen aan het hebben van een grote auto ten opzichte van een kleine. Deze nadelen wil ik toch wel even benoemen, want zo’n grote auto lijkt heel stoer en het lijkt heel wat, maar bezint eer ge begint :) .

Bron

1. Wegenbelasting

Tja, laten we beginnen met de wegenbelasting die je moet betalen. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van verschillende factoren zoals: het gewicht van de auto, de provincie waar je woont, het type brandstof en de uitstoot van CO2. Een grote auto is zwaarder en daardoor duurder in de wegenbelasting en als je daarnaast ook nog op gas of diesel rijdt dan stijgt het tarief van de wegenbelasting nog meer! En aangezien je wegenbelasting per maand betaald kan dit aardig in de papieren lopen.

2. Brandstof verbruik

Een grote auto is zwaarder en moet daarom ook meer kilo’s in beweging brengen en verbruikt daardoor ook meer brandstof dan een kleinere auto. Gelukkig zijn er wel enkele manieren om het brandstof verbruik zo laag mogelijk te houden. Hieronder een paar tips/weetjes:

 1. Doe eerst alle handelingen voordat je de motor aanzet. Doe eerst je gordel om, zet je spiegels goed, zet je hutkoffer naast je neer en start dan pas de auto. Je denkt misschien:’ach, die paar seconden’, maar als je dagelijks met de auto reist kan je zeker brandstof besparen want een koude motor verbruikt meer brandstof.
 2. Rijdt de eerste 15 tot 20 minuten kalm. Dit omdat de motor nog koud is en daardoor twee keer zoveel benzine verbruikt als een warme motor.
 3. Combineer afspraken. Dit is voordeliger dan steeds op en neer te rijden. Een kwestie van goed plannen.
 4. Bespaar gewicht. Neem geen onnodige bagage mee en het helpt ook om de tank zo leeg mogelijk te hebben. Je kunt soms beter kleine beetjes tanken dan de tank in één keer helemaal vol te gooien, want dit gewicht moet je steeds meeslepen.
 5. Cruisecontrol. Dit vind ik zo’n geweldig uitvinding! Heerlijk om op de snelweg en op een ellenlange 80 kilometer weg de cruisecontrol aan te zetten. Hierdoor hoef je niet steeds te remmen als je te hard rijdt of gas te geven als je wat inzakt, dit bespaart brandstof en is voor je medeweggebruikers ook wel fijn.
 6. Gebruik elektriciteit met mate. Denk bijvoorbeeld aan de airconditioning, radio, achterruitverwarming en stoelverwarming (voor de luxe paarden onder ons) deze verbruiken stroom en dus brandstof.
 7. Zorg voor een goede stroomlijning. Dus houd de ramen gesloten en verwijder bijvoorbeeld een fietsendrager of andere elementen.
 8. Lage toerental. Als de motor rustig loopt dan heb je de juiste versnelling gekozen. Klinkt je auto of hij bijna opblaast, schakel dan even want dan rijdt je auto niet echt efficiënt.
 9. Rijd kalm.Dit klinkt misschien heel logisch, maar als je hard rijdt scheelt het maar weinig tijd met wanneer je rustig rijdt. Daarnaast is de kans op een bekeuring kleiner.
 10. Trek zo langzaam mogelijk op. Ook al loopt die bestuurder achter je nog zo te drukken, snel optrekken zorgt voor 16% extra benzineverbruik. Bovendien betekent het extra slijtage voor banden, zonde.
 11. Maak geen extra snelheid bergopwaarts. Dit kost heel veel benzine omdat de motor nu ook de zwaartekracht moet overwinnen. Wacht tot de top van de berg/heuvel is bereken en geef dan extra gas.
 12. Achteruit in parkeren. Ja dames, dit is handig als je ’s ochtends gelijk weg wil rijden zonder tig keer achteruit te steken, want ook hier geldt een koude motor kost veel brandstof.

3. Tankinhoud

Voordat je tank vol zit staat de teller bij mij inmiddels op zo’n € 80. Nu hebben we op het moment hele gunstige prijzen bij het tankstation vanwege de lage olieprijs, maar toch is het een grote uitgave en doet het wel een beetje zeer in de portemonnee. Met een kleiner autootje heb je een kleinere tank en ook minder brandstof nodig en is het bedrag ook lager aan de pomp.

4. Parkeren

Nou heb ik het voorrecht dat mijn auto parkeersensoren heeft (en ik ben er achter gekomen dat die sensoren bij ons alleen in de achterbumper zitten :) ). Maar parkeren met zo’n grote jongen benodigd enige handigheid/oefening.

Zo zie je maar dat er best nog wel wat nadelen zitten aan het hebben van een grote auto. Gelukkig is mijn man erg handig en brengt hij de auto niet zomaar naar de garage toe als er wat mis mee is, maar koopt de onderdelen makkelijk online (klik hier) of gaat naar de sloop! Dit scheelt ook zeker in de centen want hij moet binnenkort weer APK gekeurd worden en dat is vaak ook een dure aangelegenheid.

Hopelijk heb ik je niet teveel afgeschrikt om een grote auto te kopen want hij rijdt heerlijk (als ik 120 rijdt op de snelweg schudt mijn hele auto niet) en als het stormt heb ik niet het gevoel dat iemand heel hard aan mijn stuur trekt, maar toch als ik mocht kiezen, kies ik liever een snoezig klein autootje zoals de Fiat 500 hierboven afgebeeld.. maar ja dat wordt dan wel even sparen :) . Tot die tijd blijf ik toch maar in mijn grote auto rondrijden.

Rijd jij liever in een grote of kleine auto?

11 reacties

 1. Het is inderdaad verstandig om rekening te houden met het gewicht van een auto wanneer je op zoek bent naar een geschikt model. Ik heb in het verleden ook gemerkt dat ik een stuk duurder uit was met een grotere auto. Naast dat die van mij meer verbruikte, betaalde ik ook meer wegenbelasting.

 2. Ik heb ook een handige man die veel aan de auto sleutelt. Het online kopen van onderdelen is ook zo eenvoudig geworden. Wel schaft hij altijd merkonderdelen aan. Hij weet altijd graag waar de auto-onderdelen vandaan komen. Je moet niet teveel willen besparen door aanschaf van obscure auto-onderdelen.

 3. Ik heb een klein tweedehandsje. Rijdt heel zuinig, tanken doe ik in Duitsland, kost me maar 20 euro per maand aan wegenbelasting, maar ik houd mijn hart vast voor het moment dat hij het een keer opgeeft…
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Afgelopen week… #1

 4. Ah, wat een fijne besparingstips! Ik moet sinds januari al mijn benzine zelf gaan betalen, dus wat extra besparingen zijn altijd handig. Natuurlijk is het ook gewoon beter voor het milieu ;) Volgens mijn vader verbruik je juist meer benzine als je cruisecontrol gebruikt. Niet dat dat mij logisch lijkt en mijn auto heeft niet eens cruise control, maargoed.
  Mijn toerental houd ik sowieso al laag, maar ik ga voortaan vaker achteruit inparkeren en geen extra gas meer geven als ik de berg op ga!
  Céline heeft onlangs geplaatst…Supplementserie III: Creatine

 5. Goede tips! Ons peugeootje bevalt nog altijd erg goed. Daarnaast kunnen we tanken in duitsland, dat scheelt ook een hoop! (€1,26 per liter gisteren) Al vind ik het wel lastig om me in te houden met snel optrekken etc, soms is dat ook wel ff lekker om te doen ;)
  Inge heeft onlangs geplaatst…Inspiratie: Get the Oversized Look!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge