Eva’s Vastenkalender | 40 dagen naar Pasen 2015

Het is weer veel te lang stil geweest, maar ik heb weer even een moment kunnen pakken om de artikelen die stonden te popelen uit te schrijven. Vandaag een artikel die ik eigenlijk vorige week woensdag (18 februari 2015) wilde schrijven. Want vorige week woensdag was het Aswoensdag. Als deze term je niet bekend in de oren klinkt, staat hieronder even een uitleg:

Aswoensdag is het het begin van de 40 dagen durende vastentijd, die loopt tot en met Paaszaterdag, ook Stille Zaterdag (zaterdag 4 april 2015) genoemd. Vanaf Aswoensdag tot Pasen zijn er veertig vastendagen, waarbij de zondagen niet worden meegerekend. Bron

Wat is het doel?

In het Eva magazine (nummer 1, 2015) zat net als vorig jaar een leuke 40-dagen-naar-Pasen-kalender. Deze kalender kan je gebruiken in de veertigdagentijd: van 18 februari tot en met 4 april. Met het vasten in deze kalender wordt niet bedoeld het vasten in de zin van het minderen van eten en drinken maar vasten in de zin van tijd maken voor God. En tijd maken betekent dingen laten om zo tijd te creëren. Even terug naar de basis, alle bijzaken of dingen die er eigenlijk niet toe doen los te laten. Even een tijd van bezinning. Een tijd van rust. Een tijd waarin je God weer even opnieuw opzoekt. Je vast daarom ook niet voor de vorm. De bedoeling is dat God tot je hart spreekt, dat je Hem opnieuw vind en je weer met Hem verbonden voelt.

Waarom wordt vasten gedaan rond Pasen?

In de vastentijd vasten veel christenen en staan ze stil bij het lijden van Jezus in de dagen voor zijn dood. Hij is op Goede Vrijdag gekruisigd en op Pasen wordt zijn opstanding gevierd. Je herdenkt, in deze 40 dagen, de tijd die Jezus doormaakte en wat dit vandaag de dag voor je betekent. Elk jaar opnieuw biedt de 40 dagen voor Pasen, een kans om orde op zaken te stellen in ons leven, een grote schoonmaak te houden. Tijd om eens na te denken over datgene waar het in het leven op aankomt, over datgene wat echt belangrijk is.

Waarom 40 dagen?

Het getal 40 is een symbolisch getal. Het is een getal dat veel in de Bijbel voorkomt. Het Bijbelboek Genesis regent het 40 dagen en nachten: de aarde wordt vernietigd door de grote watermassa. Het Hebreeuwse volk dat weggetrokken was uit Egypte was 40 jaar in de woestijn voor ze het door God beloofde land introkken. Mozes vaste 40 dagen voor hij de Tien Geboden ontving op de berg Sinaï. En Jezus vaste 40 dagen in de woestijn als voorbereiding op zijn taak. Vooral het laatste wordt door de meeste christenen gezien als de sleutel voor de duur van de voorbereidingstijd voor Pasen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De Eva-vastenkalender bestaat uit veertig labels. Op elk label staat een Bijbeltekst en een citaat of een gedachte voor de dag. De teksten zijn een beginpunt en geen eindpunt, ze zijn bedoeld om een denkproces op gang te brengen. Op elk label staat ook een praktische tip. De vastentijd is een tijd waarin je kunt oefenen met nieuwe gewoontes. Hopelijk zitten er een paar gewoontes bij die zo goed bevallen dat ze blijven hangen.

Vind je het leuk om ook mee te doen, dat kan! Elke ochtend, behalve op zondag, delen ze het vastenmoment van de dag op Facebook en via Twitter. Praat mee via #vastenmetEva.

Tips:

Hieronder een paar tips die je misschien helpen om de vastentijd op een ontspannen manier in te gaan:

 • No presure! Het gaat bij bidden om de liefde. Als je bidt, hoef je even niets. Je hoeft niets te bereiken, niets te zeggen, niets te denken en niets te doen. Je bent bij God en dat is genoeg.
 • Probeer je leven rustig te houden. Als je een heftige film kijkt en daarna stille tijd houdt, zal je stille tijd waarschijnlijk ‘opgaan’ aan het verwerken van die film en zit je hoofd zo vol gedachten dat je niet aan stilte toekomt.
 • Combineer het bidden met iets anders. Wandelen, breien, kneden, fietsen, douchen, kleien, hardlopen, onkruid wieden, figuurzagen, autorijden – het maakt niet uit wat het is, als het maar iets is waar je verder niet bij hoeft na te denken. Doe iets met je handen, dan doet je hart vanzelf mee.
 • Hou het klein. Als je je voorneemt om tijdens de vastentijd deze hele kalender door te werken, het hele Evangelie te bestuderen of al je slechte gewoontes om zeep te helpen, zul je waarschijnlijk in jezelf teleurgesteld zijn. Dat is meteen de reden waarom bij elke dag maar één of twee Bijbelteksten staan: op één Bijbeltekst kun je een hele dag kauwen.

Vorig jaar heb ik ook over deze vastentijd geschreven. Benieuwd naar deze artikelen? Klik dan hier en hier.

Heb jij wel eens gevast?

7 reacties

 1. Ik heb me wel eens bezig gehouden met minderen van bepaalde dingen maar niet per se in de 40-dagentijd voor Pasen. In januari had ik bijvoorbeeld een Facebook-vrije maand, dat maakt me altijd wel weer bewust van dingen die ik niet per se nodig heb of waar ik minder tijd aan zou kunnen (of moeten) besteden.
  Ik vind het idee van het niets hoeven tijdens het bidden heel mooi, ik kan vaak de woorden niet vinden – denk ik dan – maar dat hoeft ook niet altijd. God leest je gedachten op zo’n moment dat je niet kan praten toch wel en dat vind ik mooi.
  Linda heeft onlangs geplaatst…Wandelen in natuurgebied Schelphoek.

  1. Mooi dat je ook af en toe zo’n facebookloze maand in last, dat geeft weer ruimte voor andere bezigheden. En wat je omschrijft over het bidden vind ik ook mooi!

 2. Ik ben niet opgevoed met het geloof en vast dus niet. Ik carnaval overigens ook niet. Verkeerde kant van de rivieren. ;) Al zijn er wel zat mensen uit mijn omgeving die elk jaar carnaval gaan vieren. Maar dan alleen voor het feesten en de alcohol. :( Beetje jammer weer. Ik vind het wel heel mooi hoe jij (en andere) om gaan met de vasten tijd. Respect.
  Wendy heeft onlangs geplaatst…Studiolamp met softbox

 3. Nee, ik vast niet. Ik vier wel carnaval in de zin van ik loop mee met optochten maar daar houdt het ook mee op. En verder… Ik ben niet Katholiek, dus het hele verhaal van aswoensdag en de vasten periode leeft voor mij minder. Terwijl ik met Pasen wel weer het besef heb van hoe en wat.
  Patricia Schmitz-Heres heeft onlangs geplaatst…Award | Liebster Award

 4. Wat een mooi idee! Ik woon in Noord Brabant en iedereen doet hier aan carnaval maar het vasten wordt steevast vergeten hahaha. De kalender ziet er echt supermooi uit, ook handig dat ie zo klein is!
  Marleen heeft onlangs geplaatst…MeTube: Elastic heart