Challenge: Afkicken van Facebook

De afgelopen dagen was het prachtig zonnig weer en daar heb ik ook volop van genoten. Afgelopen weekend ben ik lekker met mijn vriend naar het bos geweest, ik heb hardgelopen en de tuinstoelen weer buiten gezet en ik heb zelfs al een keer buiten gegeten maar dat was iets te fanatiek :). Ik heb ook wat drukke dagen gehad en ben daardoor weinig aan bloggen toe gekomen. Ik heb wel weer enkele blogs in de planning staan en daar zal ik komend weekend eens goed voor gaan zitten. Verder zit ik veel minder op social media de afgelopen tijd omdat ik merkte dat ik eigenlijk wel heel erg vaak mijn telefoon checkte op facebookberichten. Ik heb de Facebook app verwijderd van mijn telefoon en ook op de laptop check ik de site niet meer.

Ik ben nu een week gestopt met het inloggen op Facebook, maar nog steeds kriebelt het elke dag om even in te loggen en om alle statussen weer door te lezen en weer op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen van vrienden en kennissen. Maar sinds ik de 40-days to easter uitdaging ben aangegaan en daardoor ook met mezelf heb afgesproken 40 dagen niet op Facebook te kijken, geeft het me ook wel een rustig gevoel. Ik hoef niet meer alles te weten en overal op te reageren en daar weer een mening over te hebben. Ik hoef me niet meer elke dag te vergelijken met de altijd alleen maar mooie selfies van mensen of de leuke “kijk-eens-wat-ik-vandaag-weer-heb-meegemaakt-foto’s”.

Ondanks dat ik wel sterk het gevoel heb dat ik informatie of leuke nieuwtjes in de omgeving mis, vind ik het ook wel fijn om te ervaren dat degenen waar ik nú contact mee heb, er ook écht contact is tussen diegene en mij en niet met nóg 200 “vrienden”.  Het is toch veel mooiere en persoonlijker als iemand bewust jou benadert om iets te vertellen in plaats van het te publiceren op Facebook? En het is toch veel leuker om felicitaties te krijgen van iemand die echt aan je heeft gedacht in plaats van een herinnering op Facebook leest?

Nu ik een weekje niet meer meer op Facebook zit, ga ik eerder vrienden opzoeken, mailen, bellen of  what’s appen. Gewoon weer één op één contact in plaats van alle vind ik leuk duimpjes ontvangen van mensen waar je eigenlijk überhaupt weinig contact mee hebt. 

Daarnaast houd ik veel tijd over want voor het slapen gaan checkte ik Facebook, als ik wakker werd was een van de eerste dingen Facebook checken. Als ik in wachtruimte zit ff wat updates checken… en zo kan ik nog wel even doorgaan…Te gek voor woorden eigenlijk…En toch.. .toch vind ik het jammer dat ik de afgelopen dagen mijn leuke of bijzondere momenten niet heb gedeeld op Facebook. Ik vind het leuk om berichtjes te plaatsen op Facebook omdat het een soort enthousiasme uitlaatklep is. Soms wil je al je vriendinnen allemaal spreken en vertellen wat je hebt meegemaakt of een leuke foto van onze kater delen en dan is het soms wel net zo handig om het gewoon maar op Facebook te zetten. Toch merk ik dan bij mezelf wel een lichte teleurstelling als er vrienden zijn die dan niet reageren op mijn berichtjes of als ik geen “vind ik leuk” duimpje zie van mensen waarvan ik het wel had verwacht of gehoopt.

Ik heb dus opgemerkt dat ik teveel waarde hecht aan Facebook en dat ik te veel waarde hecht aan de reacties en vind ik leuks van anderen op mijn berichtjes. Meer dan ik van te voren had verwacht eigenlijk.

Door minder op Facebook te zitten hoef ik niet meer alles te volgen, hoef ik mezelf niet meer te vergelijken en ben ik gewoon meer bezig met mijn eigen leven en geniet ik daarvan! Daarnaast is het contact tussen vrienden intiemer en intenser en dat is zoveel meer waard dat 25 likes van personen die niet dicht bij je staan. Bovendien heb ik meer tijd over voor andere dingen en voel ik me minder rusteloos :).

Natuurlijk blijf ik lekker bloggen, mijn artikelen publiceren op mijn Facebookpagina en Twitter ook plaats ik mijn foto’s nog op Instagram, maar op mijn privé Facebook denk ik dat ik de komende tijd sowieso een stuk minder actief zal zijn en mij meer wil richten op persoonlijk contact.

Ben jij Facebook of Social Media verslaafd?

18 reacties

  1. Ja lekker is dat he! En als je dan na een poosje toch online gaat merk je dat je eigenlijk helemaal niet zoveel gemist hebt.

 1. Ik zou het ook wel enorm missen hoor, dat is aan de ene kant zeker een stukje verslaving maar aan de andere kant ook omdat ik het gewoon leuk vind, zoals jij beschrijft. En eigenlijk vind ik het niet erg dat ik waarde hecht aan die vind-ik-leuks en het lezen van andermans statussen, daar is wat mij betreft niet zo heel veel mis mee. Ik vind social media ook wel gewoon een leuke en andere manier van contact leggen. Toch wel een stoere beslissing die zeker ook wel verstandig is op zich denk ik! Wat ik trouwens wel eens kan doen is mensen die ik wel als vriend wil houden maar wiens status ik niet hoef te lezen ontvolgen, dat kan tegenwoordig ook op Facebook en scheelt wel tijd.
  Hester heeft onlangs geplaatst…9 reasons why I’m probably a weirdo

  1. Ben ik zeker met je eens hoor dat er in principe niks mis mee is aan de vind ik leuks maar er is wel een verschil tussen 1x per dag kijken of 40x de App aanklikken. En misschien is het indd ook een idee om een selectie te maken in welke status updates ik wil zien en welke niet.

 2. Ik ben denk ik wel verslaafd, al begin ik me ook vreselijk te irriteren aan veel dingen op Facebook. Eigenlijk irriteer ik me er meer aan, dan dat ik er plezier uit haal. Misschien moet ik jouw voorbeeld maar eens volgen, het zal me echt veel meer rust geven. Twitter vind ik dan wel weer leuker, maar dat komt ook vanwege nieuws. En Instagram vind ik dan ook wel weer leuk, foto's geven mij inspiratie. Knap dat je het doet!
  Cindy heeft onlangs geplaatst…Happy Challenge #8: Omring je met positieve mensen

 3. Verslaafd ben ik niet, denk ik, zeker niet aan Facebook. Ik check social media dagelijks, maar ik zou ook prima zonder kunnen. Wel goed trouwens dat je je social media-gebruik onder de loep hebt genomen!
  Claudia heeft onlangs geplaatst…Verjaardagdriedaagse

  1. Wat goed dat jij dagelijks social media checkt maar niet tig x op een dag! Ik kan ook wel zonder nu merk ik maar toch blijft de drang nog wel..

 4. Heel erg herkenbaar dit! Ik heb vorig jaar met mijn vriend een Facebookvrije maand gehad, en dat beviel me erg goed. Ik kan niet helemaal offline, omdat ik voor school wel gewoon mijn mail e.d. moet checken.
  Ik wil deze zomer weer een keer een Facebookvrije maand doen, maar dan blijf ik wel mijn blogs (veel mensen volgen me via Facebook) delen en mijn privé-berichtjes lezen, omdat ik via daar veel contact heb met sommige mensen.
  Linda heeft onlangs geplaatst…TAG | Lentekriebels.

  1. Leuk en ja blogs blijf ik ook lezen en schrijven en soms check ik Twitter wel eens.. Maar af en toe een facebookvrije maand lijkt me heerlijk en vooral in de zomer.

  1. Klopt als je heel druk bent dan vergeet je het soms of kom je er niet aan toe. Zoals vandaag ben ik lekker in de tuin bezig geweest en denk ik er niet aan :).

 5. Herkenbaar! Soma vraag ik me ook echt af wat ik er aan heb om te weten wat iedereen doet. Je ziet tenslotte alleen de kant van mensen die ze jou willen laten zien…ik denk dat het toch een soort nieuwsgierigheid is ;)
  Chantal heeft onlangs geplaatst…De verslaving der series

  1. Mee eens, je kan dan een vertekend beeld van iemand krijgen of je eigen leven sterk met dat van een ander vergelijken terwijl je maar een beperkt deel ziet van zo'n iemand. Indd nieuwsgierigheid..