Aandacht voor mijn gedachten

Volgens mij heb ik een record gehaald van minst geschreven blogs in een jaar. Dit jaar heb ik namelijk slechts 14 artikelen geschreven, dat is gemiddeld net iets meer dan 1 blog per maand. Ik heb sinds de komst van mijn zoontje (15 maanden) minder tijd om mijn gedachten de vrije loop te laten en dit vervolgens te verwerken in een blog.

Ik werk de ene week 32 uur en de andere week 24 uur en heb een reistijd van ca. 1,5 tot 2 uur per dag. De momenten in de auto vind ik altijd erg prettig. Vaak heb ik dan bewust de radio uit om niet het gevoel te hebben geleefd te worden. Ik heb dan de rust en de ruimte om over dingen na te denken en dan komen allerlei gedachten naar boven drijven. Op de heenweg is het nog wel een beetje wakker worden en op de terugweg dan ben ik aan het verwerken wat ik die dag heb meegemaakt of ben ik met mijn gedachten bij wat ik die avond of de volgende dag ga doen.

De dagen dat ik bij huis ben staan in het teken van mijn zoontje en het huishouden. Ik ben de hele dag wel met hem bezig: douchen, aankleden, ontbijten, spelen, verschonen, fruit eten, spelen en lunchen. Vaak ga ik na het middageten met hem op pad. Ik doe dan samen boodschappen of ga met hem naar de bieb. Als hij op bed ligt, wat nog twee keer per dag voorkomt, dan doe ik dingen waar ik niet aan toe kom met hem erbij. Dus dan ga ik het huishouden doen, tuinieren of ben aan het opruimen. Ik ben dus eigenlijk altijd in de weer en heb niet echt momenten waarin ik even tot mezelf kom. Pas als hij om 19:00 uur op bed ligt kan ik even wat voor mezelf doen al merk ik op dat ik dan nog druk ben met wasjes opvouwen, de kamer opruimen, het aanrecht en gasfornuis schoonmaken, tassen inpakken voor de volgende dag en nog een paar laatste dingetjes afwassen. Als ik dan eindelijk echt tijd voor mezelf heb dan ga ik naar de sportschool of ik plof op de bank en kijk tv, lees een boek, klets met mijn man of ik zit met mijn mobiel/laptop op schoot.

Eigenlijk mis ik de momenten waarin ik echt luister naar mijn lichaam en aandacht heb voor mijn gedachten, dit gebeurt bij mij te weinig. Het klinkt misschien zweverig maar ik wil soms even stil staan bij hoe het met me gaat en hoe ik over dingen denk. Die gedachten worden overmeesterd door het nadenken over de dagelijkse beslommeringen.

Ik ga proberen kieskeuriger te zijn over hoe ik mijn kostbare vrije tijd indeel en meer de regie te nemen. Ik zal proberen vaker nee te zeggen, taken te delegeren en misschien dat het me helpt om in een dagboek te schrijven. Daarnaast volg ik bodypump lessen maar misschien is het ook een idee om een bodybalance of yogales te nemen. Verder vind ik het fijn om naar de kerk te gaan, daar rust te vinden en o.a. bezig te zijn met hoe je in het leven staat. Met deze punten ga ik de komende tijd aan de slag. Ik zie het ook een beetje als een voornemen voor volgend jaar om beter naar mezelf te luisteren en wat meer me-time te hebben. En gewoon te leven in plaats van geleefd te worden.