Resultaat: Eva’s Vastenkalender | 40 dagen naar Pasen 2014

Om mezelf goed voor te bereiden op het Paasfeest, heb ik de 40-Days to Easter Challenge gedaan. Ik heb 40 dagen lang ‘gevast’. Niet gevast in de zin van het minderen of onthouden van eten/drinken, maar ik heb mezelf voorgenomen om niet meer op Facebook en Twitter te kijken en ook zelf niets meer te publiceren. Tuurlijk heb ik wel mijn artikelen van mijn blog gepubliceerd en ook het nodige op Instagram geplaatst, maar ik ging geen statusupdaten meer lezen van iedereen. Benieuwd hoe het mij verging in deze dagen? Lees dan gauw verder!

Op woensdag 5 maart begon ik met de 40-dagen tijd. Dit social-media-vasten deed ik om vrije tijd te creëren, vrije tijd die ik vervolgens met God, vrienden en mezelf wilde doorbrengen. Daarnaast heb ik ook geprobeerd wat rustiger en bewuster te leven.

Automatisme:

Ik merkte in de eerste week dat ik best vaak een momentje had van:”Ohw, dit ga ik ff op Facebook zetten!” om me dan vervolgens te realiseren dat ik pas 19 april weer op Facebook en Twitter mocht. Ik vond het moeilijk om ’s ochtends de telefoon te laten liggen en niet gelijk op Facebook te kijken om alle statusupdates te lezen… De verleiding was groot maar ik beleef gelukkig sterk ;-). Ik merkte in deze 40 dagen op, hoevaak ik op een dag naar mijn mobiel grijp om Facebook te checken. Het was gewoon automatisme geworden.

Fomo:

Ook had ik in de eerste drie weken heel sterk het gevoel dat ik heel veel nieuwtjes om mij heen miste. Normaal las ik iets op Facebook en dan what’s appte ik diegene even n.a.v. een statusupdate. Maar nu las ik deze updates niet meer en had gelijk het gevoel van alles te missen. Mensen plaatsen tegenwoordig veel van wat ze meemaken op Facebook zodat ze in één keer een hele grote groep vrienden bereiken. Zo hoef je niet hetzelfde berichtje tig keer aan iedereen te vertellen, lekker praktisch. Dit betekent wel dat je minder één op één contact met elkaar hebt, wat ik eigenlijk weer jammer vind.

FOMO, dat staat voor Fear Of Missing Out, is een gevoel dat je niets wil missen. Je wilt erbij horen, op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, het is ook voor een groot deel nieuwsgierigheid en kijken bij de buren. Het kan soms ook een heel vertekend beeld geven alsof de ander altijd alleen maar leuke dingen doet en of de ander een perfect gezinnetje lijkt te hebben of dat die ander altijd té perfecte selfies maakt. Je kan ook het gevoel krijgen dat je van alles moet ondernemen omdat je leven er anders zo saai uitziet. Een groot minpunt wat mij betreft. 

Wat heeft het vasten opgeleverd?

 • Ik heb meer hardgelopen.
 • Ik heb meer afgesproken met vriendinnen.
 • Ik heb meer stil gestaan bij mijn lichaam, mijn gedachten en ben heel mindfull bezig geweest :D .
 • Ik heb mijn creatieve hobby’s weer opgepakt, zo heb ik mijn fotoalbum bijgewerkt en heb ik 2 leuke DIY’s gemaakt.
 • Ik heb meer in de Bijbel gelezen.
 • Mijn huishouden en administratie zijn weer op orde.
 • Ik ben meer in de tuin bezig geweest!

Hoe nu verder?

Ik wil het Facebooken wel weer oppakken want ik vind het té leuk om er mee te stoppen, maar ik vond het de afgelopen 40 dagen wel een beetje confronterend om te merken hoeveel het mijn leven beïnvloedde. Ik ga de volgende punten de komende periode uitproberen:

 • Ik laat mijn mobiel beneden liggen als ik ga slapen.
 • Ik ga eerst mijn what-to-do-lijstje afwerken voordat ik mijn tijd besteedt aan Facebook.
 • Dit klinkt een beetje onaardig maar ik heb mijn vriendenlijst wat ingekort waardoor ik niet alle updates hoef door te scrollen  van mensen die ik via-via-via ken.
 • Bij sommige mensen heb ik de berichtgeving uitgezet. Niet omdat ik die mensen niet aardig of leuk genoeg vind, maar ik stel gewoon grenzen voor mezelf. Ik wil niet overprikkeld worden met teveel berichten en heb daarom keuzes gemaakt.
 • En ik wil wat kritischer nadenken over wat ik op Facebook wil plaatsen en wat niet.

Heb jij wel eens een social-media vrije periode ingelast?

6 reacties

 1. Knap dat je het volgehouden hebt! Ik herken wel wat je schrijft. Ik heb eens een week zonder facebook gedaan, maar ik merk wel dat het toch weer steeds meer wordt. Sowieso wil ik minder online, ik zit al de hele dag achter dat scherm voor mijn werk…
  Jennn heeft onlangs geplaatst…Het zijn net mensen…

 2. Ik moet er ook minder opzitten. Als ik het wil kan ik het wel maar is inderdaad een gewoonte geworden. Ik ga denk ik de app en alles even weghalen op mijn mobiel en startpagina. Kom ik er minder snel op.
  Sas heeft onlangs geplaatst…Een mooi schild voor je telefoon

 3. Ik heb nog nooit een social media vastperiode gehouden, maar ik moet zeggen dat ik ook niet zo heel veel op Facebook/Twitter/Instagram zit. Facebook nog het meest, omdat ik daar ook mijn zakelijke pagina beheer, maar verder eigenlijk heel weinig. Maar FOMO klopt wel, krijg vaak te horen 'heb je dat dan niet op FB gelezen?', jammer – want zo wordt het wel onpersoonlijker.
  Marah heeft onlangs geplaatst…Recept: Mini Chocolate Croissants

 4. Knap dat je het zo goed hebt volgehouden!

  Vorig jaar heb ik een keer een Facebook-vrije maand gedaan samen met mijn vriend. Het hielp al heel erg om het samen te doen, dan kun je elkaar ook ondersteunen als het even niet lukt. Ik merkte ook hoeveel ik op Facebook zit uit automatisme. 'Oh even checken!' Terwijl ik in die maand véél meer leuke dingen deed náást social media, heerlijk! Ik ga het dit jaar weer een maand doen :)

  Wat ik wel vervelend vond was dat je echt dingen mist, mensen nemen niet altijd de moeite om je even op de hoogte te brengen, want 'het staat immers al op Facebook'. Ik hou wel mijn privéberichten bijvoorbeeld dan bij, omdat ik via dat ook voor school dingen overleg/bespreek. Wel zo handig om daar op te letten ;) Ik heb toen ook mensen ontvriend trouwens, ik werd doodmoe van sommige mensen en dan kun je die energie beter in iets/iemand anders steken, gelijk heb je!
  Linda heeft onlangs geplaatst…100 Happy Days | Dag 1-10.

 5. Ik vind het tof dat je 't hebt gedaan, heel goed om even bij stil te staan! Ik vind dat 'mensen volgen' wel een leuke nieuwe optie van Facebook, ik had een paar mensen waar ik prima bevriend mee wil zijn op Facebook maar aan wiens statussen ik me dood ergerde. Die zie ik nu lekker niet meer. ;) Inderdaad is de grootste reden dat ik bevriend blijf met mensen en Facebook check ook wel de 'fear of missing out', maar dat heeft niet echt veel invloed op mijn leven, gelukkig. Ik zou me alleen wel wat bewuster mogen worden van het automatisme.
  Hester heeft onlangs geplaatst…Another blogging TAG