On or Off?

Als ik in mijn auto stap op weg naar het werk realiseer ik me soms bij aankomst op mijn werk dat ik de radio niet heb aan gehad. Dit komt waarschijnlijk omdat ik vooral die nummers wil horen die ik erg mooi vind. Als er een nummer op is die me niet bevalt zap ik net zolang tussen de zes voorgeprogrammeerde zenders totdat ik een nummer hoor die ik mooi vind. Hoor ik niets leuks: dan luister ik liever naar geklets op de radio, zet een cd op of zet hem gewoon uit. Het ligt heel erg aan mijn stemming of ik muziek wil luisteren of dat ik gewoon wil genieten van de stilte en het zonnetje dat door de autoramen naar binnen schijnt. Soms zit ik in de auto en zet ik de radio juist heel hard en swing ik mee. Vooral sommige rapnummers of nummers die heel snel gezongen worden vind ik super leuk om mee te zingen. Als ik alleen thuis dan is het ook vaak stil omdat ik dan moet leren voor mijn studie en ik muziek dan niet erbij kan gebruiken. Daarnaast heb ik het gevoel een beetje geleefd te worden door muziek op te zetten. Ik vind het juist fijn om dingen te overdenken. Het ruimt op in mijn hoofd.

Op mijn werk vind ik het juist weer lekker als er een achtergrond muziekje opstaat mits de radio niet te hard staat en er niet teveel gepraat wordt, anders raak ik overprikkeld en kan ik me niet meer concentreren. Met hardlopen luister ik graag naar muziek, dat motiveert mij en ik loop lekkerder met een goede beat op. Ook als ik creatief bezig ben, met bijvoorbeeld het inplakken van foto’s, dan vind ik achtergrond muziek wel fijn of als ik aan het bijkletsen ben met een vriendin dan vind ik het gezellig om een achtergrondmuziekje op te zetten.

Ik heb geen muziek op mijn laptop en telefoon staan (op de hardloopbestanden van Evi na, haha). De app Spotify heb ik wel gedownload, maar deze heb ik nog nooit gebruikt, al prikkelt het me wel deze te gebruiken omdat ik onderweg naar mijn werk fijn is om naar mijn favoriete muziek te luisteren. Wel gebruik ik Shazam om mooi liedjes te tracken, super fijne app vind ik het. Mijn man heeft zo’n 9000 nummers op zijn laptop staan. Hij zet graag een koptelefoon op, gaat in een relaxte stoel zitten en luistert dan zo een uurtje of wat naar muziek. Dat doe ik dus nooit… al luister ik de laatste tijd wel vaker naar muziek dan vroeger. 

Mijn smaak is heel breed maar ik merk wel wanneer ik een nummer heel mooi vind het vooral ‘drama’ en tempo moet bevatten. Ik moet een nummer echt kunnen voelen, het moet me raken en misschien wel emotioneren. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik dol ben op ballads. Ook moet een nummer niet te eentonig zijn, het moet een verhaal vertellen en het liefst een mooi refrein bevatten. Het nummer moet ook een lekker ritme hebben. Ballads en lovesongs hebben al snel het gevaar tegen het ‘zeurderige’ en ‘slijmerige’ aan te zitten met een hoog Ronan-Keating-gehalte als je begrijpt wat ik bedoel. Ook zijn er weinig nummers in de genre: R&B, hiphop, hardrock, blues/country die mij aanspreken. Klassiek, instrumentale muziek, easy listening, dance, pop en rock luister ik wel graag!

In mijn tienerjaren had ik een grote liefde voor Christina Aguilera, ze raakte me met nummers zoals: Beautiful, Fighter en The Voice Within. Verder heb ik ontzettend veel geluisterd naar de Californische rockband Hoobastank. Nummers zoals: If i were you, Never There, More than a memory en Escape heb ik tot in de treuren geluisterd. De teksten, de muziek, Love it. Tegenwoordig luister ik graag naar muziek van Coldplay, London Grammar, Racoon, Kensington, Snow Patrol en Jasmine Thompson. Daarnaast zoek ik ook regelmatig muziek op die in reclames worden gebruikt. Met name auto reclames (Renault) of die van Campina (Die komt er wel). Ook de wat alternatieve muziek zoals Enya (Only Time) en Agnes Obel (Riverside) vind ik prachtig en kan ik oneindig op repeat zetten, zo ook de instrumentale muziek van de Ierse Riverdance.

Nummer van de afgelopen tijd die ik graag luister zijn:

 • Robin Schulz – Sugar  (die clip! Ohw My.. haha, zoooo fout!)
 • Years & Years – King
 • Coldplay – Adventure of a lifetime
 • Sam Hunt – Take your Time (okay, toch een beetje Ronan Keating gehalte)
 • Lost Frequencies feat. Janieck Devy – Reality
 • Kygo feat. Ella Henderson – Here for you
 • Nicky Jam & Enrique Iglesias – El Perdón
 • Felix Jaehn feat. Jasmin Thompson – Ain’t nobdy loves me better
 • Madcon & Ray Dalton – Don’t worry
 •  Jason Derulo – Want To Want Me
 • First Aid Kit – My Silver Lining

Houd je ook van muziek of geniet je op z’n tijd ook van de stiltes?

3 reacties

 1. Ohhh die Dawson’s Creek cd heb ik ook nog<3
  Ik luister meestal in de auto wel muziek, tijdens het skaten niet. Heerlijk om mijn hoofd leeg te maken.

 2. Juist in de auto heb ik altijd muziek op, omdat ik anders alleen maar loop te denken. Het varieert van SLAM FM tot 3 FM en sinds kort ook ’s ochtends Radio 2 vanwege Gerard Ekdom. Op mijn werk staat meestal 3FM op de achtergrond op en dat vind ik prima, hoor ik niet alleen maar de telefoongesprekken van mijn collega’s. Thuis daarentegen luister ik heel weinig naar muziek…